Cyklar

Att bygga specialcyklar har varit ett av mina stora intressen de senaste åren. Idéerna har funnits länge, men startskottet kom när jag insåg att man inte behöver gå en lång utbildning för att få svetsa. Utbildning och tillstånd behövs om man ska bygga(svetsa) för att sälja, men så länge jag gör det för egen del är det bara att tuta och köra (i princip).

Så här nedan tänkte jag dela med mig av lite byggprojekt i semikronologisk ordning.

 

WILDKAT

Tillverkad 2017. 21 växlar, styre under sätet, hydraulisk skivbroms bak, och möjlighet att dra mina cykelkärror. Jag hittade beskrivningar på nätet (atomic zombie) och lärde mig svetsa med pinnsvets. Det är förvånande hur ovanligt det är med liggcyklar när man tänker på alla fördelar de har! Det beror säkert till viss del på att de inte får vara med i de stora cykeltävlingarna. Mer bekväm än vanliga cyklar, och den presterar minst lika bra som min 27 växlade hybrid.

MAMMATRIKE

Tillverkad 2018 Byggd till min mor. Den är väääldigt rolig att cykla på. Detta är en elcykel med 6 växlar och korta trampor för att det ska vara lättare att trampa runt – ett bra alternativ för den som inte klarar av att gå längre sträckor…

 

TORNADO

Tillverkad 2018. Byggd till min son Johannes, som klagade på att fingrarna domnade när han cyklade på vanlig cykel. Det här löste problemet. En ganska lättbyggd cykel där jag kom på att styret passade perfekt ihop med sadelröret, en enkel lösning som jag inte sett någon annanstans än så länge. Han älskade att den är 3-växlad – ”Jag ska alltid ha 3:an så att jag kan cykla snabbt”. Nu har han växt ur den och den används istället av min brorsdotter…

 

ULLALA BIKE

Tillverkad 2020. Egen idé och design. Min vän Ulla cyklar mycket och undrade om jag kunde göra en cykel åt henne som tränade armarna. Här är resultatet som tränar mycket mer än bara armarna, och du har stor valfrihet om du vill sparka, dra, trycka, häva eller gunga dig fram! Finns än så länge i 2 ex, en oväxlad och en lite högre med 7 växlar.

KYOTO CRUISER

Tillverkas just nu. Här är bilder från produktionen och en bild på ungefär hur den ska se ut när den är klar (ritningar och byggbeskrivningar finns på atomiczombie.com)

bakhjulen blir svetsade på bakaxeln.

Här nedan försöker jag bygga en enhet som ska kunna hålla bromsskiva och kasett, men den blev inte tillräckligt bra. Jag måste nog försöka få något företag att producera en åt mig ”på riktigt”