Barnbok
2023-05-29 Just nu är boken på väg att tryckas – alla filer är inskickade och godkända! Vilken lång resa det är att göra en bok – speciellt när man inte har bråttom! Mina första bilder kommer från 2008, och en av dem är faktiskt med i boken, medan det mesta har gjorts om sedan dess. Det här är ett projekt som jag återkommit till med jämna mellanrum, och varje gång har jag tänkt att ”det här vill jag jobba vidare på”. Så är det ju inte alltid, för man tröttnar på en del projekt och växer ifrån dem, och så kommer man ju alltid på en massa nya roliga projekt som får företräde.
2019 började det ta form på riktigt och gick från att vara lösa bilder som jag fritt berättade från, till att faktiskt börja få en fysisk form, med 13 uppslag och tankeinnehållet på plats.

I början var min tanke att det allra mesta skulle vara gjort i akvarell och sättas ihop som ett kollage i datorn, men nedanstående bild visar att riktigt så blev det inte. Akvareller finns där, men att arbeta i datorn är trots allt väldigt flexibelt när man alltid vill ändra saker…

Stilen på bilderna har jag faktiskt min son Mose att tacka lite för. Han tyckte att det inte skulle vara för tunga bilder, utan mer tecknat och framför allt att jag borde ha tydliga konturlinjer på draken, och det var inte helt självklart att jag skulle valt den vägen annars. Och min dotter Ellinor ville ha saker att leta efter i bilderna – det tog jag fasta på. Jag och barnen har gjort lite sådana bilder tillsammans förut, och vi spånar lite på att göra någon mer bok för barn som är sugna på att lösa gåtor och hitta detaljer.

TYPSNITTET
Att välja typsnitt är roligt och svårt. Det ska ju vara lättläst, snyggt och framhäva berättelsen. I det här fallet valde jag typsnittet Vinque som ger en medeltidskänsla och som nästan ser handskrivet ut. Så lät jag några barn läsa boken, och jag insåg att jag behövde ändra en hel del bokstäver som var svåra att läsa. Till detta använde jag gratisprogrammet fontforge. Några bokstäver fick en rejäl förändring, som T och H, medan andra bara behövde ändras marginellt, tex h som kunde uppfattas som ett b. Tack till er barn som provläste boken och berättade vilka bokstäver som ni tyckte var svåra (Rakel, Rut, Ellinor och Johannes).

KLURINGAR och VÄRMLANDSREFERENSER
Ja, nog finns det lite labyrinter och andra finurligheter att upptäcka i den här boken. Tex har varje uppslag en eller flera saker som har med Värmland att göra. Så leta på! Jag gissar att jag kommer att bli tvungen att redovisa svaren, men det hade jag inte tänkt göra förrän boken varit ute på marknaden ett tag … men om du undrar över något får du gärna höra av dig till mig på telefon eller mail eller brev.
Nivå 1: 2 st
Nivå 2: 1 st
Nivå 3: 1 st