Draken som fångade en prinsessa
Nivå 1: 10st Nivå 2: 8st Nivå 3:6st
Draken som fångade en prinsessa
2023-06-13 Nu har boken kommit! Köp den av mig, eller håll utkik i bokhandlar och på nätet. Jag tar 189 kr (plus 30 kr frakt). Swish funkar bra som betalning, så maila eller sms:a din adress så skickar jag boken. Jag bor i Karlstad om du hellre vill ha den i handen. Annars rekommenderar jag förlaget jag jobbar med i det här projektet, Lumenos.se
mobil: 0706-762692
mail: isaac@isaacfryxelius.se
Vilken lång resa det är att göra en bok – speciellt när man inte har bråttom! Mina första bilder kommer från 2008, och en av dem är faktiskt med i boken, men det mesta har gjorts om sedan dess. Det här är ett projekt som jag återkommit till med jämna mellanrum, och varje gång har jag tänkt att ”det här vill jag jobba vidare på”. Så är det ju inte alltid, för man tröttnar på en del projekt och växer ifrån dem, och så kommer man ju alltid på en massa nya roliga projekt som får företräde.
2019 började det ta form på riktigt och gick från att vara lösa bilder som jag fritt berättade från, till att faktiskt börja få en fysisk form, med 13 uppslag och tankeinnehållet på plats.
I början var min tanke att det allra mesta skulle vara gjort i akvarell och sättas ihop som ett kollage i datorn, men nedanstående bild visar att riktigt så blev det inte. Akvareller finns där, men att arbeta i datorn är trots allt väldigt flexibelt när man alltid vill ändra saker…
Stilen på bilderna har jag faktiskt min son Mose att tacka lite för. Han tyckte att det inte skulle vara för tunga bilder, utan mer tecknat och framför allt att jag borde ha tydliga konturlinjer på draken, och det var inte helt självklart att jag skulle valt den vägen annars. Och min dotter Ellinor ville ha saker att leta efter i bilderna – det tog jag fasta på. Jag och barnen har gjort lite sådana bilder tillsammans förut, och vi spånar lite på att göra någon mer bok för barn som är sugna på att lösa gåtor och hitta detaljer.


TYPSNITTET
Att välja typsnitt är roligt och svårt. Det ska ju vara lättläst, snyggt och framhäva berättelsen. I det här fallet valde jag typsnittet Vinque som ger en medeltidskänsla och som nästan ser handskrivet ut. Så lät jag några barn läsa boken, och jag insåg att jag behövde ändra en hel del bokstäver som var svåra att läsa. Till detta använde jag gratisprogrammet fontforge. Några bokstäver fick en rejäl förändring, som T och H, medan andra bara behövde ändras marginellt, tex h som kunde uppfattas som ett b. Tack till er barn som provläste boken och berättade vilka bokstäver som ni tyckte var svåra (Rakel, Rut, Ellinor och Johannes).

KLURINGAR
Ja, nog finns det lite labyrinter och andra finurligheter att upptäcka i den här boken. Till exempel har varje uppslag en eller flera saker som har med Värmland att göra. Så leta på! Om du är på jakt efter något alldeles särskilt klurigt så kan jag meddela att min adress INTE är särskilt klurig, och INTE heller tekoppar och sniglar … Och det är inte heller extra klurigt att de tre nycklarna i drakens kök går till tre nyckelhål på samma sida … så leta vidare, och hör gärna av dig till mig på telefon eller mail eller brev när du listat ut det, för det finns något som väntar …
För den som undrar så brukar man ibland ha en dedikation i början av en bok i stil med ”till mina kära barn”. I den här boken har jag flyttat in dedikationen till ramen på den första bilden. Där står det ”till MEJ O min kära Lovisa”. Man skulle ju kunna få för sig att jag dedikerar boken till mig själv, men så är det inte. M står för Mose, E för Ellinor, och J för Johannes. O står för Oralee, vår kära utbytesstudent som bodde hos oss under det år då jag gjorde klart boken.
VÄRMLANDSREFERENSER
Här har vi ett exempel på en Värmlandsreferens: H.K.H Prins Carl Philips vapensköld – han är hertig av Värmland och därför passar det bra att ha med den i boken, men texten under vapenskölden har jag hittat på själv – har du någonsin tänkt på att det ser ut som att den lilla draken åker skateboard?
Jag skickade en bok till honom och jag fick ett fint brev tillbaka som lät hälsa att han uppskattade omtanken. Han och prinsessan Sofia har en stiftelse, Prinsparets Stiftelse, som fokuserar på läs- och skrivglädje och trygghet på nätet. De har också tre fina barn.
HÄR ÄR ALLA VÄRMLANDSREFERENSER
Titelsidan inne i boken: här syns en svag Värmlandskarta i bakgrunden
Uppslag 1: en dikt av Gustaf Fröding. Ett porträtt av Gustaf Fröding. En jordglob över Värmland. Rustningen i fönstret har en sköld med Kils vapenmärke. Målningen till vänster är gjord av mig – jag är definitivt en Värmlandsreferens även om jag inte är vidare känd.
Uppslag 2: Noterna till Värmlandsvisan på golvet. En diktsamling av Nils Ferlin till höger. En Karlstadskarta. Krukväxten/trädet till vänster är besynnerligt lik Värmland.
Uppslag 3: Ovanför sängen har draken en hylla med tre kända skulpturer, nämligen ”Sola i Karlstad”, Carl IV som grundade Karlstad, och cyklisten som står i Arvika.
Uppslag 4: Här ser vi Karlstadsolen av Inger och Lasse Sandberg lysa. Därunder finns gamla vattentornet på Haga och är det inte tre Karlstasolar-blommor i gräset? Spelkorten till vänster är från mitt spel GET och skulle kanske också kunna räknas som en Värmlandsreferens.
Uppslag 5: Riddaren har en sköld med Värmlandsvapnet Gripen
Uppslag 6: Bredvid fönstret hänger ett porträtt av en varg, Värmlands landskapsdjur. Under detta seglar fartyget Freja av Fryken (Sunne). Därunder bland stenarna hittar vi Hovlanda runsten (Hammarö). På väggen över spisen hänger en plansch med Värmlandsvisan. Till höger i skåpet syns en Löfbergs Lila kaffe. Längst ned i hyllan, på golvet, står en påse skrädmjöl, typiskt Värmländskt, och till höger har vi Lilla Anna av Inger och Lasse Sandberg. Hurvida älgen ska tolkas som typiskt Värmland låter jag vara osagt.
Uppslag 7: Bilderna på flygare har inget med Värmland att göra, utan är istället en referens till min favoritfilm ”dessa fantastiska män i sina flygande maskiner”. Däremot är de två flaskorna på bordet en direkt referens till Värmlandskonstnären Johannes Wessmark, och täcket som prinsessan sveper in sig i är en Klässbolsduk. Målningen på väggen bredvid eldstaden är målad av Lars Lerin.
Uppslag 8: Samma bild som på framsidan, fast några ögonblick senare. Det vi ser är toppen på Tossebergsklätten med dess utkikstorn, och sedan utsikten längs med Fryken bort mot Sunne, och med Sunnes pampiga kyrka i fjärran. Nils Holgersson (av Selma Lagerlöf) är visst på väg rakt emot draken – vad kommer att hända?
Uppslag 9: Här ser vi Skogsstjärnan, Värmlands landskapsblomma. I lavan kan vi också hitta en liten ö som är misstänkt lik Värmland…
Uppslag 10: Här ser vi prins Karl Philips vapensköld. I den svartvita bilden ser vi Vita älgen på väg till Kyrkan. Denna kyrka har ett kors på taket, och korset har en sned arm, en tydlig, om än ganska okänd, koppling till Sandvikengården i Edane/Brunskog. Vi ser också Picasso-statyn till höger i bilden (Kristinehamn).
Uppslag 11: Tuffe Prins Thorax bär Hagfors vapensköld. Hagfors kommungränser och kringliggande kommuner syns också som stenar i bakgrunden på vänstra sidan i uppslaget.
Uppslag 12: Två kvitton sticker upp ur en bok, ett från Karlstads Universitetstryckeri, och ett från Brilliantens cykelverkstad i Karlstad, två ställen som jag gärna besöker. Ett lila visitkort stiker ut från en annan bok, från den fantastiske Karlstad-keramikern Karin Lööf. Den boken har också ett märke inpräntat i hörnet, Uddeholms verktygsståls-industri i Hagfors. Uppe till höger ser vi en bok om den gamle propelleruppfinnaren J.Eriksson (koppling till Kristinehamn).
Uppslag 13: Ah, mina kära och nära hemtrakter. Här syns Alsters Herrgård och Frödingstenen, men också smålom, Värmlands landskapsfågel. I bilden kan vi också se någon som cyklar Ullala-bike och Mammatrike, mina mest egensinniga cykeluppfinningar.
Uppslag 14: Svag Värmlandskarta i bakgrunden. Även på det här uppslaget kan man hitta två sniglar och en tekopp, precis som man också kan göra på omslagsbilden.
Nivå 2: Forshagavapnet och skulptur av träkonstnären Vildhjärta (Arvikatrakten)
Nivå 3: Kristinehamn, Säffle-tornet